Uppe: Tomatplantorna pollineras med humlor.
Nere: Växthusen

Torp Handelsträdgård & våra tomater

Trädgården idag

Torp Handelsträdgård är ett enskilt aktiebolag med speciell inriktning på klastomater. Klastomaterna packas i 250 grams askar och säljs i hela Finland. Varuhuset Stockman var bland de första att ta in askarna i sitt sortiment. Handelsträdgården har idag ett växthus på 4300 m2 och ca 10 000 tomatplantor. Tre fjärdedelar är klastomater och resten speciella sorter som gula tomater, plommontomater m.m.

Bekämpningen av skadedjur sker helt biologiskt och pollineringen sker med hjälp av humlor. De mogna tomatklasarna plockas för hand, sorteras och packas i askar, för bästa kvalitet. Fresh Servant Ab säljer och marknadsför tomaterna.

Trädgården förut

Torp Handelsträdgård bildades 1979 och fungerade som en skild resultatenhet under dåvarande Torp Mink Ab. Det 1000 m2 stora växthuset byggdes i aluminiumstomme med enkla glasväggar och har senare byggts om med plexiglas.

Automatiken var modern för sin tid; med värme, ljus och fuktmätning. Bevattningen styrdes av ljusinstrålning och värmeregleringen styrdes av bl.a. vädring genom öppna luckor. Tomatodlingen startade med 2500 tomatplantor.

Plantorna odlades i torvbäddar med gångar emellan. Redan då fanns värmeslangar under bäddarna för att hålla rätt temperatur i rotsystemet.

Förut pollinerade man varje blomma med en vibratorstav, vilket var en arbetsdryg metod. Numera sköter humlorna helt om pollineringen.

I början låg toppskördarna på ca 25 kg/ m2, idag har de nästan fördubblats.